- 180 ml air (wani ganti susu low fat)
- 360 g tepung roti
- 45 g tepung gandum
- 1/4 cawan yogurt (wani ganti dengan buttermilk)
- 3/4 camca teh garam
- 1 camca besar gula halus
- 1 camca besar mentega/margarine (wani guna margarine)
- 3 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca teh instant yeast
Cara membuatnya :-)
- Satukan kesemua bahan dalam bekas kecuali mentega, uli hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli 15 - 20 minit sehingga mendapat adunan yang kenyal dan licin. Rehatkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam Bread Maker dan pilih setting for dough, tekan "ON" dan biar hingga siap.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara dan uli 10 minit. Bahagikan kenapa 3 bahagian yang sama besar. Ambil satu bahagian, leperkan dan gulung ketat2 seperti membuat swissroll. Kemudian gelek sehingga kurang lebih 20 inci panjang atau mengikut saiz dulang oven masing2). Buat hingga siap dan alih ke dalam dulang yang telah disapu mentega, biarkan selama 45 minit hingga naik.
- Dengan pisau yang tajam, kelar menyerong 3 - 4 bahagian atas doh roti tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit, bergantung pada oven masing2. Sapu mentega sejurus dikeluarkan oven. Biar sejuk sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment