Lempeng Separa Gandum Mudah. dari sini
Bahan-bahannya:
1/2 cawan tepung gandum- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar sudu susu tepung
- 1/2 sudu gula (wani ganti 1 sudu kecil gula perang/brown sugar)
- 1/2 sudu splenda/eversweet/equal for cooking(wani tak letak)
- 2 biji telur
- air secukupnya
Cara-cara:
satukan semua bahan kering.
dalam bekas lain, kacau telur dan masukkan ke dalam bekas bahan kering.
masukkan air secukupnya. adunan lebih kurang seperti adunan lempeng melayu.
kalau nak masukkan mentega cair pun boleh. atau minyak masak. untuk elakkan pancake melekat pada kuali.
tuankan 1/4 cawan adunan ke atas kuali leper yang telah dipanaskan.
biarkan adunan melebar dengan sendiri/ratakan. terbalikkan pancake apabila bahagian bawah berwarna kekuningan.
angkat dan hidangkan dengan jem rendah/tanpa gula kesukaan anda. (currently, i love smucker's brand so much. wani dah cuba strawberry and marmalade. marmalade tastes much better. sweet sour. i like!)
selamat mencuba! ^__^
p.s: Orange Marmalade Jam tu brand Smucker's. it's SUGAR FREE. sweetened with Splenda ;)
No comments:
Post a Comment