Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Tuesday, March 1, 2011

Homemade Tuna Burger

I Love French Beans soooo much :)

Homemade Tuna Burger.

Bahan-bahan:

  • 1 tin tuna in water Ayam Brand
  • beberapa titik 'Tobasco'
  • sedikit serbuk lada hitam
  • garam (jika perlu. wani rasa tak perlu sbb tuna tu dah rasa masin sikit2)
  • 1/2 sudu teh campuran herba itali kering
  • 1 biji putih telur


Cara Penyediaan:

  1. buka penutup tin, tapiskan tuna untuk buang airnya.
  2. lenyekkan isi ikan tuna. 
  3. campurkan semua bahan kecuali putih telur. kalau perlu tambah garam, tambah sedikit sahaja.
  4. masukkan putih telur. gaul sebati.
  5. kepalkan campuran isi ikan tadi. wani buat dapat 3 ketul. bentukkan ikut kesukaan masin-masing ye.
  6. panaskan pan, letak sedikit minyak. masak untuk 3 minit setiap bahagian, atau terbalikkan tuna burger apabila permukaan sudah garing.
  7. hidangkan bersama salad kegemaran anda! ^_^


Inilah bentuk Tuna Burger yang telah dikepalkan.
kalau nk freeze sebentar sebelum digoreng pun boleh :)

Rajinkan diri anda untuk melihat nutrisinya!
p.s: boleh juga campurkan parmesan cheese/cheddar cheese/apa-apa cheese. juga boleh letak sedikit daun ketumbar seperti di sini. resipi ini inspirasi dari Kak Rahimah, owner of jomkurustoday.blogspot.com :)

3 comments:

::Safa & her banana:: said...

wah3...kemain lagi buang masa memasak ae :P Anyway, interesting. I am into ikan piakan nowadays, sangat muak dengan ayam. I'll do this recipe soon :)

|| syazwaniadnan || said...

ikan piakan?
is it a fish name?
atau kata ganda? haha

akk kadang2 je rajin update belog ini. huhu
selamat memasak yea Puan Safa!

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Salam,
Nice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.Tuna burger, benda baru ni.