Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Thursday, April 10, 2008

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Kali ni wani nk kongsi resipi cheesecake ni.
yg ni jenis light cheesecake, bukan pure cheesecake..
it's just like kek span je la. spongy2, masuk mulut terus ilang :-D
kwn2 wani pn ade yg order gk kek ni, tp d sbbkan malas nk beat egg whites tu, wani dh kurengkan pengambilan order utk kek ni. nti2 kalo dh ade mixer yg best2, boleh la bergiat smule. heheh.

jom kite tgk resipi dia kt bwh yeee :-)
(sekali lg, wani copied directly from MyResipi.com n pasted it here. mls lagiii :-D)

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
1/4 sdk tartar krim (cream of tartar) atau 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
1- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.

2-Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3-Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4-Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut).

5-Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

recipe, courtesy of sis alma@myresipi.com
www.myresipi.com

7 comments:

rinnchan said...

Salam Wani..
Haaa..kek ni mmg favourite Krinn. Selalu buat sampai dah jemu. Kena tunggu lamaaaa sikit, bila teringin buat lagi. Yg ini mmg sedap sebab tak creamy sangat compared to yg rasa cheese sepenuhnya tu..esp yg non-baked..lagilah mcm tak brapa lalu. Sikit2 rasa oklah jugak... Cantik kek Wani tuu.
ps : Resipi donut tu mmg tak perlu cairkan yeast dalam air dulu. Just ikut aje instruction. InsyaAllah menjadi !!

||syazwaniadnan|| said...

salam k.rinn..
eh eh, tersama la pulak peberet kite ye!
after choc cake, kek ni pn jadi family's peberet.
mama yg x reti mkn kek2 cheese ni, bila dia try yg ni, mmg smua dia lalu.
cuma kalau yg pure cheesecake tu(mcm kt secret recipe tu) dia kureng sket.
wani pn kne kurengkan sket, badan dah bg signal. keh3.

**akk, i'm donut-ing now! hehe

MyPeriukBelanga said...

assalamualaikum wrmth wbrkth!

pembukaan: *ketawer sopan tutup molot*

pertengahan: ilmu cetek tak pa dek, jgn air di sungei yg cetek, haru aku nk basoh baju *sambil kemban sambil nyanyi lagu seri mersing*

penutup: ambuii dah nk lawan tokey MyR nmpk ahak!

lap,
akak carry mu!
(hidup! kluang stesen!):p

||syazwaniadnan|| said...

wa3alaykumussalam kakak curry..
eh silap! kakak carry :p

opp opp, pertengahan?
isi kandungan ade la. tp bukan ibu mengandung ok! :p

yeay yeay yeay!
idup abg kluang man! kih3


**pssstt; kemban2 tu, buaye ternoda! ahaks :p

MyPeriukBelanga said...

alah! bouya buta pun tanak ngan aku dah kedut dek oii...alaa kasemmm!!

ps: mana mo carik jersey kluangman? tingin den nk pakai taim cuci baju ditepi sungei, tanak kemban laeii, haram youu ahak!

||syazwaniadnan|| said...

boya kata yg kedut2 tu lg ngancam!
byk pengalaman u! kih3
(aiyok, merapik melampaui batas!)

eh eh, td wani nampak tshirt kluangman ats pokok!
tempat berteduh si kelawar2. kih3

MyPeriukBelanga said...

oiii tanak den, gigi boya tak siwak laeii, goli den eh! ahak

haa...tu lah jersey yg ORI den nak! pokok mano wani? pokok derian kengsel jer la! kalu kena kepala pun boleh bocor mambang! :P

ps: tadak menu baru ka wani? balik2 muko ciskek ni bole ceret-beret mato den! moh pi umah akak kari, ado ramai resipi2 baru lagi haru!