Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Saturday, August 9, 2008

jom main icing!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

mintak maaf la pade sape2 yg sudi jenguk blog yg suke maen masak-masak ni, tp xde update.
tuan die jarang sket main masak2 skrg ni.. berikutan kes renovation yg sedang giat dijalankan di rumah ni (mcm bace berita je! keh3)

jadi, kdg2 je ade masa utk masuk dapur. n kalau baking tu, if ade org request or kwn2 order n all these subject to my availability a.k.a sedang sibuk ber-tests ber-quizzes ber-assignments n bermacam lagi lah!
jadi, mintak maaf ye andai anda semua tidak dijamu dengan hidangan yang mewah2..
almaklum, sekarang semua harga dah naik! (eh, ade kene-mengena ke??)

tapi, dalam kesibukan ber-macam2 kerja, ade la sekali dua sempat masuk 'baking studio'..
buat eksperimen sket.. siapkan order kwn.. n yg mama order..
pastu wani ade try 1 buttercream recipe.. (setelah sekian lame nk mencube!)
baru sekarang ade keberanian.. huhu. n tq to bbrapa persons yg naikkan semangat wani utk try out buttercream!

mmg mcm2 feedbacks on buttercream yg wani dpt..
ade yg suke.. n vice versa..
yg suka, kate sbb murah kot..
yg x suka tuu, sbb certain buttercream recipe guna shortening n creamwell or marvello (sejenis butter putih)
n banyak lg lah +ve n -ve feedbacks..
tp, ape2 pn, kite cuba dulu!!!! :D

boleh la tgk resipi nye kt bhw ni ye..

Resipi disumbang oleh : Kembangkempis @ Myresipi.com
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara

  1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
  2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.
wani mmg ikut sbijik2.. xde ubah ape2.. sbb nk tgk result die mcm mane.. lepas ni mungkin boleh adjust sane sini.. sket2..
ehh, lupe plak.. wani ade la tambah sket.. 1 titik almond flavour..
wani ade terbace kt mane tah recipe BC yg ade letak sket flavour ni.. just 1titik..
tp bg wani, xperlulah letak almond falvour.. rasa n bau dia ada lain sket la.. huhu
maybe kalo nk letak flavour jugak. letak orange oil or orange flavour.. sket je la.. tu pn kalo nk buat plain BC.. kalo nk buat chocolate BC cthnye, just tukar kepada choc emulco.. or choc paste.. senang.. ehehhe

ok la.. cerita pasal resipi je x best kan??
kalo ade gambo baru la menyengat!!

okeh, ni ade 2 gambo wani calit BC sket kt kek ni..

carrot cake
ni carrot cake.. berat dia lbh kurang 3kgs kot.. mama mintak wani buatkan utk kwn2 die a.k.a cikgu-cikgu kt skola SK Tmn Samudra yg sambut besday july 08..
wani sapukan cream cheese frosting dulu (yg kale putih tu laa)..
pastu merah n hijau tu, BC yg guna resipi kt atas..
comot kan... huhu


choc moist cake
yg ni plak order dr budak uia.. request choc moist cake.. die just ckp nk tulis ape je ats kek.. n wani pn x tny nk deco cmne.. habesss.. bile suke maen masak2 ni, mmg gitu la jadinye..
so, ape2 pn, kenelah tny dulu customer tu, nk mcm mane.. jgn maen sukeeee je deco2 ok wani??!!
tgkla, tulisan huduh, nk tulis atas kek! aduiiiii *__*


close up tulisan burukkkk *__*

for 3 diff ppl
ishhh, x sanggup sbnrnye nk ltk kt cni.. tp xpela.. tebalkan muke.. huhuhuhu


okla.. tu je kot utk skrg..
any +ve n -ve feedbacks or comments are welcomed ^__*

6 comments:

Rozie said...

salam wani...jom ke rumah akak pulak

MamaFaMi said...

Main icing ni best, tapi yang tak bestnya bila tiba masa untuk mencuci tuuuuu.....

||syazwaniadnan|| said...

[kak rozie] - makasih singgah sini ^__^


[mamafami] - maa, btul2.. wani baru pestaim main2 icing.. nk mencuci tuu.. aduii, sampai terpatah berus gigi nk basuh nozzle.. kih3 :P ooopss, pecah tembelang! :">

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

hahaha..akak pon sker main aising...time cuci tu akak buh sumer barang2 tu dalam mangkuk or besen besar ,pahtu akak siram ngan secerak air panas...habis cair sumer aising...senang skit keje nak membasuh...wani ni dalam dok study2 sempat lagi main masak2 yer!

encik ayep said...

hmm btul tu..tak baek show off je kat orang..
kalau bole sy pon mau rase topping yg butter punye..nak sikit bole??hahah

MyPeriukBelanga said...

aiiikk...menggiggil nampak wording dia, ahaiii...takpa2 perst taim.

pepatah dialog maknya sudin: 'din, din, mak kasik chan taw'.... :P