Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Thursday, July 17, 2008

Brownies.. anyone?? =)

chewy


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
ya Allah.. banyak nye sawangg.. ehehe..
dah berape bulan kene tinggai? sendiri mau kira ok!!
sorry la kalo sape2 yg 'rajin' dtg cni.. asek kne 'jamu' donut jee.. dh basi gamaknyee.. eheh..

so, dengan rasminye, insyaAllah, wani akan rajin membersihkan 'rumah usang' ni..
nti kaisk wallpaper baru... hias sane sini.. ok...?? =)

so kali ni nk kongsi recipe brownies..
hari ni genap 3 minggu dah berada jauhh dari bumi anbiya' - mesir.. uhuh.. sedihnye..
so, 2 hari lepas, mmg dh x boleh duduk diam.. sbb tangan dah gatal nk baking! eheheh..
so, 'jelajah' la jenguk2.. intai2 recipe yg sesuai dengan barang2 yg dh lama terbengkalai.. tp belum expired taww!!
last2 wani jumpa la recipe brownies ni.. name nye mmg membuatkan diri sendiri kecur liur..
"Chewy Gooey Yummy Brownies".. fuhh.. =P
i'm not a big fan of brownies actually.. tp bile dh lame x baking, gini la jadi nyee..

so, i tried d recipe..
fuiyooo.. power woo..
mama n abah yg xbrapa dengan kek cekelat2 ni pn boleh makan.. (usually abah xpandang langsung kek2 cekelat niii)

esoknye bawak p class.. jamu kwn2 sket..
haaa, mule la mintak resipi.. beressss.. eheh
ishh, xreti la nk describe banyak2.. so, just try it out ok!!
worth trying it =)

here it goes..

My Chewy Gooey Yummy Brownies (yg telah diubahsuai sedikit)

A
200g butter - potong kecik
400g chocolate - potong kecik

B
5 eggs
310g brown sugar
2tea spoon esen vanilla
1table spoon chocolate emulco

C
100g tepung gandum } diayak
40g cocoa powder }
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional)-bakar dan gaul bersama tepong dan koko

1. Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 9" x 12"
2. Cairkan bahan A secara double boil. atau dengan menggunakan microwave (selama 2 minit).
3. Pukul bahan-bahan B (telur, gula, esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar 150C selama 45 minit (bergantung pd oven).
7. Setelah masak, keluarkan perlahan2 dari oven, sejukkan sebentar.
8. Selepas beberapa minit, potong brownies mengikut ukuran yg dikehendaki.

TIPS : potong brownies semasa masih panas, supaya senang utk memotong. kalau sejuk, permukaan brownies ni akan keras sedikit.


resipi asal rujuk di sini yaa..

Happy Baking!! ^__^

9 comments:

HomeKreation said...

Salam Wani, wah dah cuci dapur dah...xde donut basi lagi...hehehe Sedap nampak ni....

AlongRoz

PINATBATE said...

salam wani..
sedapnya....meleleh saliva...

encik ayep said...

ehhh
menarik nye brownies die
baru la sy paham knp kite perlukan gamba dlm setiap entri..eheheh

||syazwaniadnan|| said...

along, eheh.. kalo dapur kt rumah pn cuci skali sbulan, nayaaa =P "dapur" yg ni xpe kan.. keke =D

kak pinat.. salam kak.. mehla jemput makan.. jgnle meleleh saliva tu lebih2.. eheh =P

encik ayep.. so skrg dh taw kan.. jadi, keep it up! hehe~

Mar said...

Salam wani :)

Saya bekenan sungguh la dengan brownies tuh.
Entah bila bulih bake one gamaknya :)

kak Deep said...

Nak brownies sikiiiiit...
kalo wani pening2 tatau nak bagi sape brownies tu, akak ada tau... huhuhuuu

katak_78 said...

wanie..thanks dropping by..katak_ayu mmg suka wat dessert so..nak link kan awak pny blog yer..ble jadi kawan2...kekeke

MyPeriukBelanga said...

adikkk keryyy....!! hehe lamo tatak kono goletek....windu arr! nak cuap brownie tu leh? k.nis dah ngangaaa niii...aaaaahhhh... :O

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

salam wanee...ni akak hairanaz nie,thankx for dropping by my blog,hehehe,camner wanee leh tahu tu blog akak? nanti akak link kan blog wanee kat blog resepi akak yer,singgah la selalu kay!