Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Friday, October 17, 2008

Kek Buah Sedap

kali ni xde nk cerita ape2 pn..
buat fruit cake ni as mama requested it for majlis selawat kt rumah..
so wani baked this fruit cake n carrot cupcakes..
while mama cooked for main dish (for muslimat after asar prayer); bihun tomyam.



directly Copied n pasted(?) from k.jo's blog

Kek Buah Sedap

Bahan:
380g susu pekat manis*
400gm mixed fruits*
250gm butter*
1 cwn air*
2 biji kuning telur

3 cwn tepung gandum (+-380gm)
1 sk baking soda (+-5g)
1/2 cwn orange juice - dari 2/3 biji orange

Cara:
  1. masukkan bahan * dalam peiuk, masak atas api sederhana,sambil dikacau. hingga butter & susu larut. alihkan.sejuk dalam fridge 3-4jam (wani chill for 2 jam lebih je). campurkan dengan telur kuning. kacau serata
  2. ayak tepung dgn baking soda. masukkan sedikit2 dalam (1). masukkan orange juice. kacau serata mengunakan spatula.
  3. panaskan oven 170degC. alas dan grease 8x8" pan. bakar lebih kurang 1jam. jgn overcook. nanti kering. lagi lama simpan lagi sedap

feedback from wani+mama:
cake ni sedikit manis pada tekak kami. mungkin susu pekat manis yg k.jo n wani guna berbeza dr segi kemanisan dia. overall, wani sgt suka kek ni. dulu kek ni lah yg paling wani x suka, sbb ade buah-buahan yg keras! n rasa x sedap! biasanya mkn yg ade mixed spices; so ade rasa laen sket la. tp yg ni, just nice. pade sape2 yg suke kek buah, should try this one k..

7 comments:

hana said...

wahh wani dh wat kek buah k.jo n k.jun nih! cantik la kek tuh..cam k.jo nyer jugak! cam nk buat jerk! godaannnnnnnnnnn.... :D

|| syazwaniadnan || said...

buat kak.. jgn x buat..
waaa kasik bakar semangat sket.. :D

SweetBites said...

hi wani, just visited ur wonderful website. ur fruit cake looks so moist & yummy. thanx 4 the recipe.

|| syazwaniadnan || said...

hi sweetbites :)
thanks for stumbling upon my page.. =)

MamaFaMi said...

Nampak macam simple je kek buah Wani ni... kotlah nanti kalau rajin, bolehlah mama buatkan mak. Ma tak berapa suka kek buah ni, ma lebih suka kek honeycomb tu, tapi idaklah pernah buat pulak.. hehehe...

|| syazwaniadnan || said...

ma,
bg wani yg 1st time buat fruits cake ni, wani boleh kata cake ni senang jugak la. sbb xperlu guna mixer. yela, kdg2 tu, kita nk kerja yg mudah dan x guna banyak perkakas (ish2, malas nye anak dara ni!:P)

sejak dr hari wani buat cake ni, mama wani asyik kata "nanti buat kek buah tu lg ye, tp kurangkan sket lg manis dia" hehe, itulah food taster wani kt rumah ni :D

kek honeycomb tu pn best, dh la senang, x muak plak kalo makan banyak2! (opps, bocor rahsia :P)

Hai zoop said...

Pinjam resipi ye...t.kasih.