Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Tuesday, November 4, 2008

Brownies Kukus Lapis Cheese

esok exam. tp wani berlagak mcm x ada exam.
wani masih lg merayau2 di blog org laen melihat makanan yg best.
bile agaknye exam nk habis ye?walaupun hanya tinggal (sambil mengira; 1,2,3,4,5) 5 hari lagi, wani tetap x boleh duduk diam.
jadi, bila belek flickr, jumpa satu gmbr yg rasa nye xde lagi entry pasal die dlm blog maen masak2 ni. kesian dia.
jadi, utk tidak menghampakan dia (dan juga buat rujukan sendiri di masa hadapan - cewah!), wani letak cni gmbr dia okeh!
Layered Brownies n Cheese


eh2, sapa dia ni? ha, jom tgk biodata dia! (ya Allah, ampunkan hambaMu ini.. mmg xde keje!!)

  • nama : brownies kukus lapis cheese (atau nama glamor - steamed layered brownies n cheesed)
  • umur : n/a
  • jantina : eh? ade jantina ke? pompuan/betina kot - sbb pakai skirt a.k.a cupcake liner yg ala2 smocking gown. hehe
  • date of birth : 13th of january 2008 (n 'mati' dibaham monsters kt rumah pada hari kejadian jugak)
oh, yg ini kawan yg atas tu jugak. cuma dia diberi kasih sayang yg lebih sket. ade drizzled chocolate ganache. hehe
ni recipe dia, courtesy of Bagus Marketing Sdn Bhd


Brownies Cheese Cake
INGREDIENTS
Cake
Brownie Kukus 1000 gm
Eggs 400 gm
Cooking Oil 150 gm
Water 400 gm
Cheese Filling
Cream Cheese 500 gm
Sugar 120 gm
Eggs 150 gm
METHOD
  • Mix Brownie kukus, egg, cooking oil and water togather for 2 minutes at low speed.
  • Fill half of the batter in to the mould and steam for 15 minutes.
  • Mix cream cheese and sugar till smoth for 2 minutes.
  • Add egg and beat for another 2 minutes.
  • Pour on top of (steamed) brownie kukus and steam another 15 minutes.
  • Pour in second last batter of brownie kukus on top of (steamed) brownie kukus and stem for another 20 minutes.
ok la, ttiba wani ada 'semangat' nk study. doakan wani dipermudahkan nk jwb soalan ye semua ^__^

12 comments:

hana said...

pssst wani...brownie kukus tuh apa? mmg ada tepung tersendiri er? susah gak erk klu xde tepung tuh! dh terliur nih... :D

Rani said...

so tempting!!!! sangat sedap nampak ni!!!! tqvm sudi singgah kt blog akak

Eugenia Darwis said...

wani, oggix tak luluskan komen kak G la.. Good luck ya, sempat lagi tu dia tukar langsir hihihi

kak G dah pernah tengok brownies ni kat forum cari...waaaa kak G tak berani lagi nak main2 dgn cheese huhu

HomeKreation said...

Wani exam apa? Anyway, along doakan wani success dgn cemerlang. Anak along pun exam jugek nex week, start SPM. Sama2 ler kita doa, mendoakan utk makmurkan umat islam...hehe Amin!

HomeKreation said...

eh, mana lak pegi nya komen tadi yek. ok lah, incase xjd tadi. Good luck exam & along doakan wani success dgn cemerlang.

|| syazwaniadnan || said...

k.ina
kalo kt mesia ni, ade je jual yg khas utk kukus.. tp, akk boleh je guna mana2 choc cake.. wani penah try yg fendi75's choc cake to replace the brownies tu.. alhamdulillah, ok la..

k.rani
tq to u too! love ur creations! ^__^

k.G
hehe. ala k.G, cheese tu x geget org la kak. heheh. wani suka buat pure cheese cake. sbb bahan2 dia senang je. cuba la k.G.. insyaAllah die x geget akk. hehe :D

along
along, komen along tu ade je. hehe. tq for ur wish, insyaAllah i'll do my best! btw, wani final exam kt UIA. bukan budak skola lg ni. heheh. tq along!! sweet of U!! ^__^

MamaFaMi said...

Siksanya tengok!!!!!!!!

|| syazwaniadnan || said...

mamafami
yaaa siksa sama diaaa. *devil laugh*
hehehe. wani lg sikksaaaa tgk ma punya swiss roll. rasanya b4 bake it kenal rock n roll dulu baru xpancit kot. hehe :P

Yati said...

waa... ni hebat ni... mmg kukus lagik senang dan tahan lama... heheh

p/s: salam kenal dari saya..

|| syazwaniadnan || said...

yati
kek ni senang, n sedap mkn sejuk2! waahh
n tq for dripping by here ^__^

aNIe said...

Salam syazwani...amboi..pepagi dah buat akak kecur air liur tgk kek bersadur coklat tu...

|| syazwaniadnan || said...

anie
salaam to u too ;) hehe. kek tu mmg mengGIURkan! hehe :P
thanks for stumling upon my humble page ^__^