this was what i had loooonggg time ago. hehe
baru nk upload. adehh.
resipi? main campak-campak dlm kuali je.
basically;
Daging Masak Merah Wani
500g daging
pewarna merah
air untuk merebus daging
sedikit minyak
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 cawan sos tomato
1 cawan sos cili
air secukupnya utk kuah merah
1 helai daun limau purut - dikoyak sedikit, tapi jangan putus!
perasa, garam, gula
2 biji tomato dipotong 4
untuk daging:-
baru nk upload. adehh.
resipi? main campak-campak dlm kuali je.
basically;
Daging Masak Merah Wani
500g daging
pewarna merah
air untuk merebus daging
sedikit minyak
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 cawan sos tomato
1 cawan sos cili
air secukupnya utk kuah merah
1 helai daun limau purut - dikoyak sedikit, tapi jangan putus!
perasa, garam, gula
2 biji tomato dipotong 4
untuk daging:-
- Cara 1 - rebus daging(seketul besar) dalam air yg diletakkan sedikit pewarna merah. rebus hingga empuk. setelah empuk, hiris nipis2. ketepikan.
- Cara 2 - hiris daging, rebus dalam air berperwarna merah hingga empuk. ketepikan.
untuk kuah masak merah:-
- panaskan minyak, tumiskan bawang putih. masukkan sos cili dan sos tomato, perasa, gula dan garam. kacau sebati.
- masukkan air secukupnya utk kuah. masukkan daun limau purut. masukkan daging.
- akhir sekali, setelah menggelegak masukkan tomato. tutup api.
hidangkan dengan nasi putih dan telur goreng! wallaaaa, sedapp!
1 comment:
Tgk daging masak merah ni teringat pulak makan nasi goreng USA kat kota bharu dulu...sedap :)
Post a Comment