Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Monday, November 23, 2009

Basketweave Method on Cake

seperti yang diketahui, bermacam-macam teknik yang ada untuk menghias kek. salah satu laman yang mengajar teknik mendeko kek, laman Bake Decorate Celebrate.

ada yang bertanya wani tentang bagaimana kaedah "teknik anyaman bakul utk deko kek" dengan buttercream/cheese frosting.
teknik anyaman bakul - atau dalam bahasa Inggeris Basketweave - taklah susah sangat seperti yang dicakap-cakapkan orang. masa mula2 wani cuba apply teknik ni atas kek pun, terketar-ketar juga tangan ni! tambah lagi masa kali pertama cuba tu guna cheese frosting. tahu2 je la, cheese frosting ni tak se-stiff macam buttercream. so, kena pandai-pandai. (maaflah, wani tak pernah ambil kelas dekorasi kek secara formal, jadi hanya boleh cakap dan berkongsi berdasarkan pengalaman)

oleh kerana wani dah lama tak membakar/mengukus kek, hehe, tak boleh la nak ambil gambar/video step-by-step langkah mendeko anyaman tikar atas kek. jadi terpaksalah wani kongsikan salah satu video yang pernah jadi rujukan wani masa mula2 nak belajar deko kek (secara online).








masih banyak video tutorial berkenaan cake decoration dalam youtube, mahupun sumber-sumber yang lain. boleh search sahaja. sekarang kan semuanya di hujung jari! ^_~


oh ya, credits, thanks dan penghargaan buat uploader video di atas - Serious Cake. banyak video-video dari Serious Cake membantu wani dalam mempelajari dekorasi kek "tanpa-guru". hehe

maaf pada yang bertanya kerana lambat membalas pertanyaan tersebut.
enjoy learning! ^__^

1 comment:

eLiza said...

Wah wani.. i suka video ni. I tak minat nk gi kelas basketweave ni sbb terasa diri cam pandai sgt hua hua hua! tapi adakalanya rasa cam tak pandai langsung, so nk gak blaja ngan mana2 sifu. Bila dah tgk video ni, rasanya i nk cuba buat sendiri dulu la. kalo tak nejadi baru carik sifu hehe

Thanks 4 the info :-)