Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Friday, July 9, 2010

Chocolate Ganache/Topping Coklat



ada yang bertanya tentang topping yg wani guna pada kek ni. wani tak berapa mahir tentang baking ni, jadi, banyak trial and errors la ;) wani jumpa resipi ni kt FnR - Cari.com. jom tgk resipi yang mudah ni ^_^


Resipi dikongsi oleh Sue_Rans FnR Cari.com


300g cooking chocolate (dipotong kecil-kecil)
100g susu segar
1 sudu besar butter/marjerin


1. sediakan double boiler atas api yang sederhana.
2. panaskan susu sehingga agak berbuih (bukan menggelegak)
3. pilihan: (a) alihkan susu dari dapur. atau (b) tutup api tanpa alihkan susu.
4. masukkan potongan2 kecil cooking chocolate ke dalam susu yang masih panas.
5. kacau hingga chocolate hancur.
6. masukkan butter (untuk membuatkan ganache kelihatan berkilat2 ;D )
7. stage ni, terpulang pada kita untuk menggunakan chocolate ganache pada konsistensi yang cair atau likat.
8. sediakan kek yang rata permukaannya. tuangkan choc. ganache ke atas kek. tuang di bahagian tengah kek. dan choc. ganache akan berselerak dengan sendiri. jika choc. ganache telah keras/likat, boleh sapukan. kemudian, ratakan bahagian tepi kek dengan menggunakan spatula besi. boleh juga taburkan choc. rice atau apa sahaja dekorasi mengikut kesukaan masing2 ;)


selamat mencuba!

1 comment:

adawea said...

salam kak.. sy nk tempah kek bday sbijik blh? text me da price skali tau.. nk sekilo je. klu blh dpt half kilo pn ok gk