Caramel Cheese Pudding - resipi asal di sini
Bahan-bahan (caramel):
- 70 g gula
- 2 sudu kecil air
- 2 sudu besar air suam
Cara-cara (caramel):
- Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang
- Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam
- Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai
- Ketepikan dan sejukkan sebentar
Bahan-bahan (pudding):
- 180 g cream cheese
- 70 g gula pasir (wani kurangkan kepada 50g shj)
- 3 biji telur
- 450 g susu segar
- 1 sudu kecil jus lemon
Cara-cara (pudding):
- Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati (tak perlu kembang)
- Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam adunan di atas tadi dan dikacau
- Dimasukkan jus lemon
- Blender sebentar adunan tadi supaya betul-betul sebati
- Tapis dan tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel
- Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celsius selama 40-45 minit
- Sejukkan sebelum dihidang
2 comments:
sedapnya! saya suka...baru jer mkn tapi still lagi terliur nengok ni...hehe
sedaaap.. tp xleh makan selalu manis2 ni.. hehe :D
Post a Comment