Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Tuesday, September 27, 2011

Cantonese Yee Mee



Cantonese Yee Mee


Untuk Kuah:

  • Minyak utk menumis
  • 6 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 2 inci halia - hiris nipis
  • 5 biji cili padi - diketuk sedikit




  • 2 liter air (kuantiti air boleh agak-agak ye..)
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam secukup rasa
  • 8sudu besar tepung jagung - larutkan dgn sedikit air




  • 1 ikat sayur sawi - potong kecil
  • 1 peket fishball - belah 2
  • 1 peket fishcake - potong kecil
  • 20 ekor udang sederhana - bersihkan



Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis halia, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan air. Masukkan telur sambil kacau perlahan-lahan.
  3. Masukkan garam ikut kesukaan. Masukkan larutan tepung jagung - kepekatan kuah ikut suka.. (Kuah cantonese yee mee ni sedikit likat.) biarkan kuah mendidih sebentar.
  4. Masukkan fishball dan fishcake, kacau perlahan.
  5. Perhatikan kepekatan kuah, kalau belum likat, tambah campuran tepung jagung dan air.
  6. Akhir sekali, masukkan sayur sawi dan udang. Biarkan 2-3minit, kemudian tutupkan api.



P.S: menu sebegini lebih sedap jika banyak halia digunakan - boleh hilangkan rasa/bau hanyir telur.. ;)

3 comments:

TS said...

sedap nye nmpak mee nih..
makin hebat memasak sejak menjadi puan ni kak wani..hehe

Najwa Najihah said...

dah cuba kak. alhamdulillah, jadi. ^^ syukran berkongsi.

syazwaniadnan said...

alhamdulilah. terima kasih sudi mencuba;)