Cantonese Yee Mee
Untuk Kuah:
- Minyak utk menumis
- 6 ulas bawang putih - hiris nipis
- 2 inci halia - hiris nipis
- 5 biji cili padi - diketuk sedikit
- 2 liter air (kuantiti air boleh agak-agak ye..)
- 2 biji telur - dipukul sedikit
- Garam secukup rasa
- 8sudu besar tepung jagung - larutkan dgn sedikit air
- 1 ikat sayur sawi - potong kecil
- 1 peket fishball - belah 2
- 1 peket fishcake - potong kecil
- 20 ekor udang sederhana - bersihkan
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis halia, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan air. Masukkan telur sambil kacau perlahan-lahan.
- Masukkan garam ikut kesukaan. Masukkan larutan tepung jagung - kepekatan kuah ikut suka.. (Kuah cantonese yee mee ni sedikit likat.) biarkan kuah mendidih sebentar.
- Masukkan fishball dan fishcake, kacau perlahan.
- Perhatikan kepekatan kuah, kalau belum likat, tambah campuran tepung jagung dan air.
- Akhir sekali, masukkan sayur sawi dan udang. Biarkan 2-3minit, kemudian tutupkan api.
P.S: menu sebegini lebih sedap jika banyak halia digunakan - boleh hilangkan rasa/bau hanyir telur.. ;)
3 comments:
sedap nye nmpak mee nih..
makin hebat memasak sejak menjadi puan ni kak wani..hehe
dah cuba kak. alhamdulillah, jadi. ^^ syukran berkongsi.
alhamdulilah. terima kasih sudi mencuba;)
Post a Comment