oh ya, texture dia lembut, tp taklah lembut sgt.. adakah sebab lepas perap, adunan tu 'dikacau2', jadi adunan tu 'jatuh' sedikit?? dan adakah kena perap dalam loyang/acuan dia terus? sbb wani teringinkan apam beras yang lembut sikit dari yg wani buat ni.. mama kata kalau lembut sikit lg mesti lebih sedap.. huhu.. sifu2 apam sekalian terutamanya k.yatie, if u read this entry, tolong leraikan kemusykilan wani boleh? (macam masalah besar je bunyi nya hehe)
Apam-apam tanpa 'teman akrab' mereka - kelapa!! hehe |
Apam Beras/Apam Nasi/Apam Salju/Apam Tukaz
Sumber: K.Yatie of (yatiememories.blogspot.com)
Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
1 comment:
Assalamualaikum Wani,
tahniah menjadi apam salju ni...kalau dah perap 3 jam tu, gaul perlahan bagi sebati...pastu baru tuang dlm acuan yg di sapu sedikit minyak...biarkan kejap baru kukus...
= kalau dah 3 jam perap terus kukus tanpa gaul lagi, apam tu jadi kasar sedikit...harap membantu ya..
Post a Comment