Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Wednesday, June 10, 2009

Chilled Oreo Cheesecake


inpired by k.Yatie of Ixora II
wani buat 2 kali ganda dr recipe. and used an 8" bottom loose pan.
utk resipi asal seperti di bawah.


Untuk base
  • 20 kpg biskut oreo yg sudah dibuang cream kat tgh (dikisar hancur)
  • 30 gm butter (dicairkan)

Cara nye : Biskut n butter cair digaul sebati dan dimasukkan kedalam acuan dan ditekan sehingga padat .. sejukkan selama 30 minit didalam peti ais sehingga sedia utk digunakan.


Bahagian atas

  • 125 gm cream cheese
  • 2 sb susu pekat - ikut kemanisan masing-masing
  • 120 whip topping cream -- wani guna jenama Vivo
  • 6gm gelatin - utk 2 kali ganda, wani guna 2 1/2 tbsp gelatin**
  • 50ml susu cair - wani guna air saje
  • 1sk lemon juice
  • 10 keping biskut oreo yg sdh dibuang cream kat tgh (dipatah2 kan saje)

Caranya
  1. Cairkan gelatin bersama susu segar sehingga hancur n sejukkan
  2. Whip topping cream dipukul sehingga kental dan biarkan ..
  3. Creamcheese dipukul sehingga gebu n masukkan susu pekat dan item no.1 .. pukul sehingga sebati ..
  4. Kemudian masukkan lemon juice, biskut oreo dan item 2 .. kacau secara kaedah kaup balik sehingga bercampur rata ..
  5. Tuangkan adunan kedalam bahagian base n disejukkan selama 3 jam / seeloknya semlman..


jemput ambil seorang sepiring ye ;-)


feedback from mama: dh sedap, cuma kalau part biskut tu tebal lagi sket, jadi lebih sedap dan best!

**10gm gelatin = 2tbsp

8 comments:

kucingorengemok said...

alamak, cantiknya... ni ke yg jual 2 keping singgit?

|| syazwaniadnan || said...

yg dua keping singgit tu kena bahagi dua dari satu slice yg dlm gmbr tu.
kire yg ni dah jadi dua kali ganda lah. kahkahkah :D

sweetwannur said...

sedapnyeeee.....

MamaFaMi said...

Eeee cantiknya....

|| syazwaniadnan || said...

sweetwannur
^___^

M.F
ma, this dessert boleh hancurkan diet! adeh adeh adeh.

ain said...

teruja jerrr sampai meleleh air liur tgk cake ni.. cantik sesangat...

ain said...

terujanyerr tgk cake ni cantik sesangat... sampai meleleh air liur hehehe

|| syazwaniadnan || said...

ain
alhamdulillah, 1st time buat kek ni, terus jadi. make sure whipping cream dipukul hingga kental! kalau tak, nanti jadi ice cream oreo n cheese pulak! hehe =)