Mushroom and Black Pepper Sauce (Sos Lada Hitam bersama Cendawan)
- 3 sudu besar Minyak Zaitun
- 3 ulas Bawang putih
- 2 biji Bawang besar
- 2 sudu besar Tepung Gandum
- 1 tin Cendawan Butang - dihirs nipis
- perasa, garam
- 700ml Stok Ayam
- 2 sudu besar Kicap Pekat/Kicap Biasa
- 1 sudu besar Serbuk Lada Hitam
Cara-cara:
- Panaskan minyak zaitun. masukkan bawang putih. tumis hingga naik bau.
- saute bawang besar. masukkan tepung gandum gaul rata.
- masukkan cendawan butang, gaul sebati. masukkan perasa dan garam secukupnya.
- curahkan stok ayam ke dalam campuran td. kacau hingga nampak pekat.
- masukkan kicap dan serbuk lada hitam. kacau perlahan-lahan hingga sebati.
1 comment:
sedapnya wanie..
abang mesti suka ni, bila blh cuba ni tak tahulah.. :)
Post a Comment