Sup Ayam
Cara-cara:
- air 700ml
- 1/2 ekor ayam sederhana besar - dipotong mengikut kesukaan
- 4 biji kentang kecil - dibuang kulit dan dipotong 4
- perasa, garam
- 1/2 peket serbuk rempah sup adabi - bancuh dengan air utk dijadikan paste
- 1 biji tomato dibelah 4
- 3 sudu besar Minyak
- Kulit kayu manis
- 1 sudu teh Lada Hitam
- 2 biji Bunga Lawang
- 2 biji Buah Pelaga
Cara-cara:
- tumis rempah kasar hingga naik bau.
- masukkan air, rempah, perasa, garam dan pes. biarkan sup menggelegak.
- apabila sup menggelegak, masukkan ayam dan kentang. masak hingga ayam dan kentang empuk.
- akhir sekali masukkan tomato. tutup api.
- hidangkan dengan bawang goreng, hirisan daun bawang, daun sup, dan perahan limau nipis/kasturi.
No comments:
Post a Comment