Bahan-bahan: (ikan dan perapan)
- Ikan salmon
- 2 sudu besar jus lemon
- serbuk lada hitam
- daun dill (diracik halus)
- sedikit garam
Cara penyediaan:
- bersihkan ikan salmon.
- campurkan jus lemon, dan daun dill. lumurkan pada ikan.
- taburkan sedikit serbuk lada hitam dan sediki garam.
- perap selama 5-10 minit, grill atas kuali leper/grilling pan. grill selama 5-7minit untuk sebelah bahagian ikan.
- bila ikan dah masak, angkat ke dalam pinggan dan sejukkan sebentar. sementara itu sediakan sos.
Bahan-bahan: (sos putih lemon-dill)
- 2 sudu besar butter
- 1 biji bawang Holland - potong dadu kecil
- 1 cawan susu full cream
- 2 sudu besar jus lemon
- 1 sudu teh daun dill (diracik halus)
- sedikit garam
Cara penyediaan:
- cairkan butter dalam kuali kecil. tumis bawang holland hingga layu.
- masukkan susu, biarkan mendidih dan nampak pekat sedikit.
- masukkan jus lemon, kacau sentiasa.
- masukkan daun dill, dan perasa dengan garam.
- tuangkan ke atas ikan.
Bahan lain:
brocolli - potong kecil dan celur sebentar
2 comments:
sedapnya...simple dan sedap!..:)
mmg simple ni kak.. tp mmg mengenyangkan.. thanks ye ^_^
Post a Comment