Pengganti Kepada Gula Putih - Gula Asli Dari Daun Stevia. Klik untuk Info

Promosi Magic Cookies Maker / Mesin Mee / Mesin Pasta / Mesin Tart, Biskut Raya, Cookies!!

Magic Cookies Maker a.k.a Pasta Maker a.k.a Mesin Mee, a.k.a Mesin Tart Gulung

berminat? jangan tunggu lama-lama. boleh email wani di: syazwaniadnan@gmail.com

Tuesday, January 22, 2013

All Natural Red Velvet Cake (using Beet Root)

Bismillaah..

Lama (again) tak update blog. kadang2 bertangguh, lama2 jadi malas. hehe.
tapi takpe, skrg sy 'bayar hutang' dulu..  :)

Sebenarnya sy dh lama teringin sgt nak buat red velvet cake yg memang disukai ramai tu. tapi bila percubaan pertama agak tak jadi (warna merah jadi warna merah darah ikan - sgt gelap!), dan bila fikir2 balik, resipi yg biasa pembuat kek guna memerlukan paling kurang 2 sudu besar/sudu makan/tablespoon untuk 1 resipi kek baldu merah. ianya sungguh tidak menyihatkan! kek ni memang dijual dengan harga yang mahal (mmg mahal, sebab topping cheese tu bukan guna seketul 250g ye! mungkin 2 hingga 3 ketul utk sebiji kek yg di-layer), dan menggunakan pewarna tiruan yang banyak, saya rasa tak berbaloi sgt kalau sy nak beli dan makan. maka, bermulalah misi mencari alternatif bagi menggantikan pewarna merah tiruan.



BEET ROOT!
Ya, benar. Beet Root atau ubi bit adalah sejenis ubi yang berwarna merah. ia boleh dijadikan pengganti kepada pewarna merah tiruan :) jadi, boleh juga kita namakan kek ni Beet Root Chocolate Cake :)

Jadi, sy beranikan diri bereksperimen dengan menggunakan bahan-bahan yang agak mahal. Kenapa mahal? Sebab hampir semua bahan adalah organic - unbleached flour, organic cocoa powder, organic beet root dan juga organic raw cane sugar. Sy memang sengaja guna bahan-bahan organic ni memandangkan bahan utamanya - ubi bit - pun bebas bahan kimia (in syaa Allaah), jadi apa salahnya bahan lain juga turut selamat dari bahan kimia, kan?

All-Natural Red Velvet Cake

all natural red velvet cake
resipi asal dari sini: http://www.sophistimom.com/red-velvet-cake-all-natural-no-red-dye/
  • 2 large beets (enough for 1 1/2 cups puree)
  • 1/4 cup freshly squeezed lemon juice
  • 1 tablespoon vinegar
  • 2 sticks (16 tablespoons) unsalted butter, softened, but not quite room temperature
  • 1 8 ounce package of cream cheese, softened slightly (tuan resipi kata boleh ganti guna buttermilk dengan amaun yg sama)
  • 2 1/3 cups sugar (sy letak hampir 2 cawan sahaja)
  • 4 eggs
  • 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 1/2 teaspoons kosher salt
  • 4 tablespoons natural (not dark or dutch processed) cocoa powder*
Preparation:

Antara bahan yang sy gunakan dalam resipi ini.

Potong ubi bit kecil-kecil, kemudian bakar dalam bekas berisi 1/2 cawan air.
bakar pada suhu170C sehingga agak lembut utk dikisar.

  1. Preheat oven to 350 degrees (165 degrees celsius). Place beets in a small baking dish and add a 1/2 cup of water. Cover with parchment paper and foil, and roast until quite tender, about 60-90 minutes. Allow to cool completely.
  2. Butter 3 8 inch cake pans. Cut out parchment paper circles and place in the bottoms of the pans. Butter the parchment paper and dust with flour. Set aside. Peel the beets and cut into large chunks. Place in a food processor (or a very good blender) with the lemon juice, and pulse until smooth and pureed.** Stir in the vinegar.
  3. In a mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter and cream cheese. Pour in sugar and mix until smooth. Add in eggs, one at a time, mixing well until each is incorporated. Mix in vanilla. 
  4. While ingredients are mixing, whisk together flour, baking powder, salt, and cocoa powder in a separate bowl. Slowly add flour mixture to the wet ingredients. Measure out 1 1/2 cups of the beet puree mixture, and fold into the cake batter. Divide the batter evenly between the cake pans. Tap pans on the counter to remove any air bubbles.
  5. Bake at 350 degrees for 20-35 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cakes comes out clean. Invert cakes onto cooling racks, and allow to cool completely. Wrap in plastic wrap and refrigerate or freeze until ready to frost.



*Some people have commented and said that their cake has turned out maroon in color, instead of the red like the picture. I just tested the recipe again, to see if I could recreate what happened. It could be the cocoa. In the photographs, I used only 2 tablespoons of cocoa because the red color was my main objective, not the chocolate flavor. So, if you’re more concerned about the color than the chocolate flavor, then just use 2 tablespoons of cocoa instead of the 1/4 cup.

**The other thing I discovered while testing it today, is that I didn’t make my puree as fine. In the pictures from last time, you can see that the texture of the beet puree is very smooth, almost like baby food. I think that may have affected the color. Each tiny piece of beet adds to the color, and if there’s more surface area surrounding each teeny tiny piece, then you’ll get a stronger red. I think.

Jemput Makan!

5 comments:

Najwa Najihah said...

inilah yg dicari! nanti nak cuba, insyaAllah. Thanks kak sebab kongsi. =)

Najwa Najihah said...

inilah yg dicari! nanti nak cuba, insyaAllah. Thanks kak sebab kongsi. =)

~AtiQaH~ said...

best ni... dh lme nak buat tp pikirkan color yang terlalu merah.. x jd la... insyallah nnti bleh try...

Rohah said...

salam kenal..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.