Cuma, untuk bayi yang berumur setahun ke atas dan masih belum mencapai umur 2 tahun, ada sedikit perubahan pada beberapa bahan yang digunakan.
Kuih Bakar Kemboja versi Baby
Sumber asal: Syazwani Adnan
Saiz hidangan: mengikut saiz loyang/bekas ramekin yang digunakan
Sumber asal: Syazwani Adnan
Saiz hidangan: mengikut saiz loyang/bekas ramekin yang digunakan
- 1/2 cawan jus pandan (blend 3-4 daun pandan yang betul2 berwarna hijau pekat dengan 1/2 cup air tapis)
- 1 cawan tepung gandum unbleached
- 1 1/4 cawan santan
- 1 sudu besar butter-cairkan
- 2 biji telur
- 2 sudu besar Chia seeds
- bijan - untuk ditabur
cara-cara:
- campurkan semua bahan kecuali bijan. blend sampai sebati dan tepung tidak berbintil/berbiji.
- masukkan dlm bekas (ramekin saiz kecil atau apa2 loyang sesuai) yang telah di sapu minyak sayuran atau butter cair. Tabur bijan. bakar selama 30-40 minit pada suhu 180C - 250C sampai garing di permukaan.
P.s: untuk anak yang dah berumur 2 tahun ke atas, boleh perkenalkan gula dan garam yang tidak diproses seperti organic sea salt dan molasses sugar, organic raw cane sugar..
No comments:
Post a Comment