udang besar ni datang dari sabah. abah bawa balik dari sana. kadang-kadang, abah beli kek lapis kalau ke sarawak. kalau ke sabaj, udang lah jawabnye!
Bahan-bahan:
- beberapa ekor udang
- minyak zaitun
- sedikit garam
- 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
cara-cara:
- potong kulit di bahagian 'tulang belakang' udang.
- keluarkan 'urat' berwarna hitam. benda ni tak boleh dimakan.
- basuh udang dan bersihkan. letak udang atas kitchen towel. keringkan lebihan air.
- perap udang dengan bahan-bahan di atas.
- bakar udang secara grill, atau pan-fry.
- terbalikkan udang bila dah bertukar warna kemerah-merahan. lebih kurang 3 minit untuk satu bahagian. bergantung kepada ketebalan isi udang.
untuk sayur:
- goreng sekejap sayur bayam.
- hidangkan dengan sos kegemaran anda.
3 comments:
sedap tu wani.. kami pun kalau nak makan udang tu tunggu SIL balik dari Sabah.. memang sedap ah!
mmg heaven! alhamdulillah ;)
Huhuhuhu... udang tu dah beratur nak masuk dalam molot Wani... attennnnntion... bergerak ke kiri...ke kirrrriiiiiii gerak! Hehehehe...
Post a Comment